Вероніка Чекалюк ділитися враженнями від майстер-класу, який відбувся у вересні 2024 року. Під час одного з моїх майстер-класів із аудиторією ми з друзями провели захоплюючий експеримент, який я називаю “ефект ілюзії”. Я завжди наголошую, та тому що подача їжі та атмосфера, в якій їмо, впливають на наш апетит, настрій і сприйняття страв. Розкажу про eксперимент, котрий полягав у подачі однакових страв у різному оформленні. Одна частина була сервірована красиво — із елегантними тарілками, ретельно підібраними декораціями та теплим, м’яким освітленням. Інша частина страв була подана в менш привабливому вигляді: без особливого декору і під холодним, тьмяним світлом. Щоразу я обираю нову страву: кашу, салат, млинці, тощо… Один з прикладів експерименту включав приготування омлету. Ми взяли три яйця і приготували їх однаково, ці омлети були однакові на смак, але оформили до столу їх по-різному:
1. Перша тарілка була зі щербинкою і не зовсім чиста, де яйце неохайно лежало разом із зеленню та овочами недбало порізаними, розміщеними окремо, хаотично.
2. Друга тарілка була чиста, але яйце лежало в оточені розрізаних навпіл овочів та пучка зелені.
3. Третя тарілка була вишуканою з унікальної порцеляни, на якій художньо було викладено яйце з овочами та зеленню, оформлена лляними серветками. Як ви гадаєте, яку подачу страви обрали мої гості під час майстер-класу? Звісно, ту, яка була естетично подана. Продовжуючи експериментування, ми вирішили «погратися з освітленням», змінюючи світло (свічки, прожектор, як Каїн чи приглушене світло, темрява), ми побачили, як одна і та ж страва може набути зовсім іншого сприйняття.
Краса їжі, привабливе оформлення та гарне освітлення створюють позитивні емоції, збуджують апетит і формують бажання скуштувати страву. Коли їжа подана красиво, з чітким акцентом на деталі, вона виглядає апетитно і навіть звичайні страви здаються особливими.
Концентрація на їжі відбувається за рахунок таких аспектів:
1. Насолода ароматом їжі.
2. Освітлення, атмосфера і подача: естетика оформлення.
3. Привітність господарів і тих, хто запросив на частування.
4. Неквапливість у споживанні, насолода кожним шматочком, взаємодія смаку і аромату.
Непривабливо подані страви або ті, що перебувають під поганим освітленням, можуть викликати відразу і вбити апетит. Цей контраст доводить, наскільки важливо враховувати атмосферу та оформлення їжі. Коли ми бачимо свіжу, красиво естетично оформлену їжу, у нас виникає бажання їсти, настрій покращується. А якщо стикаємося з непривітним господарем, непривабливо оформленим столом і невдало поданими стравами, це може спричинити відразу і бажання покинути місце без їжі. Людські інстинкти доводять – ми віддаємо перевагу естетично приємним і комфортним умовам. Давайте готувати трапези так, щоб вони подобалися і нам, і тим, кого ми запрошуємо. Дбайте про затишок. Насолоджуйтесь комунікацією, смакуйте своє життя і будьте щасливими. Більше у книзі.